Ademtraining en het Coronavirus

Ademtraining en het Coronavirus

Covid-19, het coronavirus, is een fel virus dat in veel gevallen een grote impact heeft op het ademsysteem. Zeker wanneer het virus leidt tot een dubbele longontsteking of een langdurig verblijf op de IC (lees: kunstmatige beademing). Het gevolg is dat de effectieve longcapaciteit drastisch afneemt en zelfstandig ademen moeizamer gaat, omdat het diafragma (of middenrif) en andere ademspieren zijn verslapt. Het is lastig de broodnodige lucht naar binnen te krijgen en dat is direct te merken in de algehele conditie (weinig energie).

Wat volgt is een langdurig herstelproces. Enerzijds gaat het over fysiek: het terugbrengen van de ademcapaciteit. Zorgen dat de benodigde spieren weer op voldoende kracht komen. Dat ademen weer iets wordt waar je niet over na hoeft te denken en je niet beperkt in mogelijkheden. Anderzijds gaat het over de mentaal/emotionele kant: het plotselinge doodziek worden en aan de beademing terechtkomen is voor velen een nachtmerrie waar ze met veel goede zorg gelukkig ook weer uitkomen, maar wat wel zijn sporen nalaat. Hoe ga je om met een dergelijke (traumatiserende) ervaring. Hoe herstel je het (onbewuste) vertrouwen in je eigen lichaam en je ademhaling?

Gelukkig is het zo dat niet iedereen ziek wordt en dat maar een klein deel van de zieken ook daadwerkelijk op de intensive care terecht komt. Maar ook als de verschijnselen van het virus minder intens zijn, is actief herstel van het ademapparaat noodzakelijk als het gaat over zo snel mogelijk en volledig herstel.

Wat kan ik doen?

Actief werken aan je herstel doe je doormiddel van oefeningen. Ademtrainers, zoals Gjalt Vlam en Lilian Korzilius, kunnen je daarbij helpen. Zij zijn dagelijks bezig om mensen te leren om bewust hun ademcapaciteit te vergroten en daarmee de fysieke- en mentale weerbaarheid te verhogen. Dit doen zij door een combinatie van ademoefeningen die het middenrif en andere ademspieren trainen en door gebruik te maken van de emotionele intelligentie van het lichaam. Door bewust de adem te gebruiken als tool om trauma’s in het lichaam op te lossen en de functionele ademhaling te herstellen, komen mensen weer snel in balans en in hun kracht.

Het kan zijn dat je herstellende bent en daar hulp en expertise bij kunt gebruiken. En als je helemaal nergens last van hebt is het ook aan te raden wat meer tijd en energie in je ademhaling te steken. Hoe gezonder en sterker die namelijk is, des te kleiner de impact van een virus in de toekomst. Bovendien, van een betere ademhaling heeft iedereen direct voordeel!

Lilian Korzilius
Stoombootweg 41
1035 TT Amsterdam

06-13041240

hallo@lilianunlimited.nl